ŽUPNI LISTIĆ

zupnilist2

KRŠTENJA

PREMINULI

POBOŽNOSTI

CARITAS

Pomogli smo teško bolesnom župljaninu

PB258188Na inicijativu našeg župnika Josipa Klarića i župnog Caritasa odlučeno je da se 25. studenog na blagdan Krista Kralja organizira akcija prikupljana novčane pomoći za jednog našeg teško bolesnog župljanina.  Caritas

Hodočašće Gospi od suza u Pleternicu

PA254960Posljednje subote u listopadu, 25., vjernici naše župe predvođeni župnikom preč. Josipom Klarićem hodočastili su u marijansko svetište Gospe od suza u Pleternicu. Nakon pobožnosti krunice uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio preč. Klarić uz koncelebraciju rektora svetišta preč. Antuna Ćorkovića  te đakona Krunoslava Jurakovića.

U prigodnoj propovijedi  preč. Klarić je progovorio o Mariji, osobi koja otvara vrata nebeska te kao o osobi svete zbunjenosti.  Na temelju navještene Božje riječi poručio je da nas ne smije zavesti blještavilo ovoga svijeta i njegove ponude jer to su varke i đavolska napast.

PA254934Naime, đavo je taj koji ispunjava ljudske željice, a one su uvijek odnosne na svjetovno i povezane su s grijehom. A grijeh je taj koji donosi nered. Bog takvog grešnog čovjeka ne napušta nego ga uvijek želi vratiti u dostojanstvo i realnost njegove pripadnosti a to je Život vječni. Zato Marija naše oči usmjerava na nebo odakle će nam doći spasenje, ona nam pokazuje vrata kojima se ulazi u Nebo. Zato treba isključiti ovozemaljsko razmišljanje. -Treba s poniznošću prihvatiti Božji poziv, njegov način kojega prepoznajemo samo u poniznosti srca. Zato je oholost prvi glavni grijeh jer je najveća smetnja prepoznavanju Božje volje, a time i mogućnosti spasenja našega života tj. jedine svrhe i smisla života.

PA254955U tome nam veliku pomoć donosi Marija, Majka Isusa Krista. - „Zdravo Marijo!“ je nastavak razgovora Žene i zmije. Zmija nudi poželjno; ona udovoljava, zavodi. S druge strane anđeo Gabriel navješćuje nešto zbunjujuće i nevjerojatno. Božji poziv je zbunjujući; poziva mucavca Mojsija, Izaiju (nečistih usana), Mariju, slabu službenicu… Valja otkriti spasenje u onome što nam „ne sjeda“ na prvu ruku - objasnio je preč. Klarić.

Marijin „Budi volja tvoja!“ je riječ vjere, prihvaćanja, prianjanja, odluke…i to sve do smrti sina. I dok Abraham prihvaća mogućnost smrti sina, Marija je iskusila i samu smrt. -Bit vjere  je slušanje, ulazak u Božje iskustvo, a ne oslanjanje na svoje, ljudsko iskustvo.  Zato Mariju i na ovom mjestu molimo za to iskustvo vjere koje je ona imala - poručio je preč. Klarić.

Hodočašće je završilo ophodom oko lika Gospe od suza u kojem se nalazi i relikvija njezinih suza isplakanih u Sirakuzi. 

Najave

plakat adventski3

Magnificat plavo-1

Video galerija

Pogledajte naš novi video kanal gdje možete pratiti video materijale

 

images

ZANIMLJIVOSTI

P3230345 pet sviracica 800x600Naša župa je jedna od rijetkih, ako ne i jedina na ovim našim prostorima, u kojoj se svaki dan svira i pjeva na misnim slavljima. Razlog tomu je što u župi pored svirača koji vode veliki župni zbor, Josipa Prajza i Ljubice Maljur, sviraju male sviračice.

pročitajte više...

SLIJEDI ME

Facebook-icon 39365697 twitter-icon-31

POVEZNICE

POVEZNICE

STATISTIKA

Posjetitelja
1
Članci
202
Broj prikaza (hitova) članaka
594531