ŽUPNI LISTIĆ

zupnilist2

KRŠTENJA

PREMINULI

POBOŽNOSTI

CARITAS

Pomogli smo teško bolesnom župljaninu

PB258188Na inicijativu našeg župnika Josipa Klarića i župnog Caritasa odlučeno je da se 25. studenog na blagdan Krista Kralja organizira akcija prikupljana novčane pomoći za jednog našeg teško bolesnog župljanina.  Caritas

Vjeroučiteljica biciklom hodočastila u Podmilačje

image-651d45a3efa705eed1dd6c4ba80f3ec71406e345f083b16bd8a9e2a2e1e569e2-VU rujnu ove godine bit će  20. obljetnica progonstva Hrvata iz Kotor Varoša od kojih se velik broj naselio i u Požeštini, među ostalim i u našoj župi. Među njima je i naša vjeroučiteljica Ljubica Maljur. Tu tužnu obljetnicu hrvatskog naroda u Bosni na poseban način je obilježila Ljubica. U pratnji svoga prijatelja Marijana Pojera odlučila je biciklom hodočastiti sv. Ivi u Podmilačje pokraj Jajca.

 

image-c1b64b2134f6d157292b5984e7ea4c107ad9eb87681e33bbe39e17f8ef880ec9-VKroz tih 20 godina nakupilo se svega i svačega, lijepih i ružnih stvari. Nastao je jedan emocionalni kaos u srcu i duši. Osjetila sam da mi treba jedno čišćenje, nešto što će mi pomoći da se ta zbrka i nered dovedu u red. Budući da se sv. Ivo u Bosni i Hercegovini časti od davnina, posebno u bosanskom svetištu u Podmilačju, on mi se učinio moćan i jak zagovornik koji bi mogao pripomoći u svim tim mojim težnjama i nastojanjima -  objasnila je vjeroučiteljica i biciklistica Ljubica koja je u četiri dana, od Kaptola do Jajca i nazad prešla 400 kilometara.

Prvi dan, od Kaptola do Banja Luke prešli su 120 kilometara. -Prespavali smo kod moga prof. Karla Višatickog, a onda smo drugi dan, uoči sv. Ive, nastavili prema Podmilačju kanjonom Vrbasa. Božja je provodnost htjela da susretnemo i pješake iz moje rodne župe Kotor Varoša. Nakon što smo se pomolili i obišli crkvu u Podmilačju otišli smo do Jajca, obići taj kraljevski grad. Tu smo prespavali i onda smo drugi dan otišli u Podmilačje na svetu misu, a nakon svete mise praćeni kišom nastavili smo put prema Banja Luci. Nakon pola puta prestala je kiša, a ugrijalo je sunce. U banjalučku katedralu smo  taman stigli na početak mise. Bila je to posebna radost jer su misu služila dva moja profesora, vlč. Anto Orlovac i Ivan Pero Grgić. Nakon mise sam se opet susrela s poznatim ljudima jer sam tu studirala četiri godine. Posebno me obradovao susret s redovnicama Klanjateljica Krvi Kristove u Budžaku slijedeće jutro jer sam tamo stanovala za vrijeme studija - ističe Ljubica Maljur sretna i zadovoljna zbog duhovnih plodova koje je joj je donijelo ovo biciklističko hodočašće, ali i zbog toga što je fizički izdržala ovaj napor jer do sada nije nikada biciklom išla na tako duge relacije, ali zato, gotovo svakodnevno, od proljeća do kasne jeseni,  biciklom pređe 40 do 50 kilometara.

A nakon ovog uspješnog fizičkog i duhovnog napora, tko zna, na koje će se iduće hodočasničko odredište uputiti. U svakom slučaju neka je i na tom putu prati Božji blagoslov. 

Najave

plakat adventski3

Magnificat plavo-1

Video galerija

Pogledajte naš novi video kanal gdje možete pratiti video materijale

 

images

ZANIMLJIVOSTI

P3230345 pet sviracica 800x600Naša župa je jedna od rijetkih, ako ne i jedina na ovim našim prostorima, u kojoj se svaki dan svira i pjeva na misnim slavljima. Razlog tomu je što u župi pored svirača koji vode veliki župni zbor, Josipa Prajza i Ljubice Maljur, sviraju male sviračice.

pročitajte više...

SLIJEDI ME

Facebook-icon 39365697 twitter-icon-31

POVEZNICE

POVEZNICE

STATISTIKA

Posjetitelja
1
Članci
202
Broj prikaza (hitova) članaka
594533