ŽUPNI LISTIĆ

zupnilist2

KRŠTENJA

PREMINULI

POBOŽNOSTI

CARITAS

Pomogli smo teško bolesnom župljaninu

PB258188Na inicijativu našeg župnika Josipa Klarića i župnog Caritasa odlučeno je da se 25. studenog na blagdan Krista Kralja organizira akcija prikupljana novčane pomoći za jednog našeg teško bolesnog župljanina.  Caritas


MISAO DANA:

Cijeniti male stvari

 

Iz povjesti

Prema: ŽUPNI SLIKOPIS

ŽUPA SVETOG PETRA I PAVLA U KAPTOLU

U župi su stolovali srijemski biskupi i kanonici

Župa sv. Petra i Pavla u Kaptolu koja danas broji blizu 3.400 vjernika jedna je od najstarijih župa u Požeškoj biskupiji. Prvi puta se spominje davne 1221. godine kao Zborni kaptol sv. Petra koji je osnovala Pečuška biskupija. Naselje se tada zvalo Podgrađe. Tek odlaskom Turaka i kanonika mjesto dobiva naziv Kaptol. Sve do dolaska Turaka župom upravljaju kanonici, a župnika postavlja prepošt.

Škola za odgoj svećenika

-Organizira se i školstvo, a Pečuška biskupija imala je i školu za odgoj svećenika. Može se reći da su tu povijesni začeci buduće biskupije i to zahvaljujući Pečuhu . Izgonom Turaka iz Slavonije kaptolačku utvrdu i crkvu koja je u to vrijeme bila porušena dobivaju srijemski biskupi koji tu rezidiraju sve do sjedinjenja Bosansko - đakovačke i Srijemske biskupije. U Kaptolu su stolovala tri srijemska biskupa. Njihovim odlaskom sadašnja utvrda Stari grad i dobro postaje vlasništvo đakovačkog Stolnog kaptola. Krajem 19. stoljeća to je prodano vlastelinima. Gradnja sadašnje župne crkve i kuće počela je dolaskom srijemskih biskupa. Prije toga postojala je drvena župna crkva na mjestu gdje je sada štagalj u župnom dvorištu, a okolo nje bilo je groblje. U župi postoji šest filijalnih kapela, od kojih je najstarija ona u Češljakovcima posvećena Imenu Isusovu. Građena je u gotičkom stilu, ali je kasnije u vrijeme gradnje župne crkve barokizirana. Zbog nestručnih obnova izgubila je svoj prvotni izgled. U planu su istražna ispitivanja te izrada dokumentacije za njezinu temeljitu rekonstrukciju. Stručnjaci vjeruju da njezine stropne slike potječu iz 18. stoljeća. Ostale kapele su novijeg datuma.

Vrijedi spomenuti Svetinju i kapelu Gospe, Posrednice milosti sa izvorom (bunarićem) u Alilovcima. Ne zna se početak štovanja ali je odavna prisutno.

Stara kapelica iz 1926. Godine je proširena 1979.-1981. Godine jer je bila potreba. U kapelici je slika Marije Posrednice, Ivana Štimca, brončano raspelo Ive Kerdića, slika bl. Alojzija Stepinca, Milana Bajta, 8 katehetskih motiva iz Biblije Tihomira Lončara i jaslice, izrađene u drvu, od Augustina Kuburdžića, domaćeg sina.

 

Ugrađene moći bl. Ivana Merza 

KAPTOL polaganje moći bl. Merza u olatrTemeljita obnova župne crkve iznutra i izvana koja je počela 1999. Godine za vrijeme pokojnog župnika Vladimira Viraga završena je nakon 10 godina. Blagoslov obnovljene crkve obavio je biskup dr. Antun Škvorčević. Tom prigodom u novi kameni oltar crkve ugrađene su relikvije bl. Ivana Merza čija je zidna slika prije toga naslikana iznad kora crkve. U kolovozu 2008. Godine započeto je s temeljitom obnovom župne kuće, zaštićenog spomenika kulture, čije unutarnje uređenje je dovršeno.

Aktivan Caritas

PB094083 CARITAS  KAPTOLU župi su pokrenute brojne pastoralne aktivnosti. Pjevanje, pod vodstvom vjeroučiteljice Ljubice Maljur, Josipa Prajs i mladih još se više aktivirao, a grupu čitaća u koje su se do tada bili uključeni samo mladi pridružili su se i stariji župljani te se počelo ozbiljnije raditi na priremama za nedjeljna misna slavlja. Pred Božić 2008. godine osnovan je Caritas koji je postao jedan od najaktivnijih u biskupiji. Osim grupe stalnih volontera za širih caritativnih župskih akcija uključuje se i do stotinjak župljana. Osim već redovnih akcija pečenja kolača kroz korizmu i došašće volonteri izrađuju različite prigodne ukrase i uporabne predmete, uključujući i djecu, kako bi redovno pomagali potrebitima u župi, ali i školarcima, studentima te bolesnima.

kaptol nocni krizni2Cijelu noć hodaju za križem

Osim redovnih susreta župne kateheze za sve uzraste, biblijske grupe te rada s ministrantima u župi se godišnje, u korizmi, održavaju duhovne obnove za roditelje djece koja su kandidati za prijem sakramenata inicijacije. Za živu krunicu se prijavilo 160 župljana. -U župi se tijekom korizme održava i jedinstveno pješačko hodočašće. Iz sjedišta župe svake nedjelje hodočasti se u drugu filijalu župe te se na taj način stvara jedno lijepo zajedništvo.

Od 2009. godine vjernici župe noć s Velikog četvrtka na Veliki petak probdiju ne samo u molitvi nego i u hodu za križem kada obiđu sva sela župe. Hod je dug oko 25 KM. Na taj način pokušavaju zajedno s Isusom Kristom proživjeti ono što se njemu događalo u noći Velikog četvrtka, a to su izdaja, muka i smrt.

-Pokušali smo poslušati riječi koje je Isus uputio svojim učenicima: Zar niste mogli jednu uru probdjeti sa mnom? Mi smo s njime odlučili bdjeti i moliti cijelu noć. Molimo za cijelu Crkvu, za našu biskupiju, narod i našu župu – ističe župnik koji je posebno radostan što se toj pobožnosti odazvao velik broj mladih.

U župi se organiziraju i redovna hodočašća. Osim u Mariju Bistricu i Voćin kamo odlazi i velik broj pješaka već drugu godinu se organizira i hodočašće Gospi tekijskoj u Petrovardin te posjet srijemskom biskupu kako bi se obnovila povijesna povezanost ove župe i srijemskih biskupa.

 

-Može se reći da je ovo jedna od aktivnijih župa jer se na misnim slavljima kao i ostalim pobožnostima okuplja lijep broj vjernika među kojima ima dosta muškaraca. Prošle godine podijeljeno je 36.000 pričesti što je pokazatelj jednog  aktivnog sakramentalnog života . Suradnja s općinskim vlastima, osnovnom školom i udrugama, kako folklornim tako i poljoprivredno-gospodarskim.

Najave

plakat adventski3

Magnificat plavo-1

Video galerija

Pogledajte naš novi video kanal gdje možete pratiti video materijale

 

images

ZANIMLJIVOSTI

P3230345 pet sviracica 800x600Naša župa je jedna od rijetkih, ako ne i jedina na ovim našim prostorima, u kojoj se svaki dan svira i pjeva na misnim slavljima. Razlog tomu je što u župi pored svirača koji vode veliki župni zbor, Josipa Prajza i Ljubice Maljur, sviraju male sviračice.

pročitajte više...

SLIJEDI ME

Facebook-icon 39365697 twitter-icon-31

POVEZNICE

POVEZNICE

STATISTIKA

Posjetitelja
1
Članci
202
Broj prikaza (hitova) članaka
600610