ŽUPNI LISTIĆ

zupnilist2

KRŠTENJA

PREMINULI

POBOŽNOSTI

CARITAS

Pomogli smo teško bolesnom župljaninu

PB258188Na inicijativu našeg župnika Josipa Klarića i župnog Caritasa odlučeno je da se 25. studenog na blagdan Krista Kralja organizira akcija prikupljana novčane pomoći za jednog našeg teško bolesnog župljanina.  Caritas

Najmlađi ministrant Luka Karlo Mišić

P2159289 luka misicKada za ambonom moli Anđeosko pozdravljenje samo se čuje njegov glas, ali tako je malen da se ne vidi. On je naš najmlađi ministrant. Ime mu je Luka Karlo Mišić. Ima šest i pol godina. Iako još ne ide ni u školu svoju ministrantsku službu obavlja vrlo ozbiljno i savjesno. Često je ozbiljniji od mnogo starijih ministranata.

A sve je počelo spontano. Luka je volio sjediti što bliže oltaru te je često odlazio sjesti kraj našeg zvonara Ivana Benka. A onda je poželio da obuče bijelu haljinu kao i ministranti. Kako nije bilo tako male haljine morala se prekrojiti veća u manju. A kada ju je prvi puta obukao njegovoj sreći nije bilo kraja. Osjećao se kao veliki iako je tek bio navršio šest godina.

-Župnik i lukaDogodilo se da je prvi puta ministrirao na blagdan sv. Mihaela njegovog najdražeg sveca. Dva puta je čak bio i na zornici. Nije mu se bilo teško ustati – kaže mama Katica dodajući kako sada sve požuriva u crkvu kako bi se na vrijeme stigao obući u ministrantsku odjeću.

Luku je mama već sa šest mjeseci nosila u crkvu i to ne samo nedjeljom nego često i u ostalim danima. –Volim ministrirati zato što je i moj brat Ivan bio ministrant – kazao je Luka koji se odmalena kod kuće igrao uloge svećenika. Iako već zna moliti cijelu misu s narodom, muči ga što još ne zna napamet i sve ono što svećenik govori. Zna već pjevati i mnoge pjesme, a posebno mu je draga Krist jednom stade na žalu koju je prvu naučio pjevati.

Luka misicKad odrastem bit ću vojni kapelan, a tada ću moći ispovijedati i svoga striku koji radi u vojsci. Tako ću moći biti i kapelan i vojnik – objasnio nam je Luka na kojeg je osim mame ponosan i tata Vinko te stariji brat Ivan i sestra Lucija, a bit će najmanji član obitelji Ana Marija kada postane malo veća.

Josip već godinama postavlja jaslice u crkvi

Naš župljanin Josip Peroutka unazad nekoliko godina s posebnom ljubavlju i radošću postavlja jaslice u našu župnu crkvu. Pri ruci mu je uvijek i naš zvonar Ivan Benko. Desetljećima jaslice su bile uvijek iste, a onda je Josip prije dvanaestak godina odlučio da bi bilo dobro nešto promijeniti. –Predložio sam to tadašnjem župniku Vladimiru Viragu i tako sam već na starim jaslicama počeo nešto mijenjati neke detalje. Postepeno je župnik kupovao i nabavljao nove figure tako da smo mogli napraviti neke promijene i povećati jaslice. One su iz godine u godine 'rasle', da bi došle do sadašnje veličine – ističe Josip kojem za slaganje jaslica treba tri poslijepodneva.

Međutim, o njihovom izgledu, uvijek malo drugačijem, počinje razmišljati već u studenom. –U glavi smislim oko 40 posto izgleda jaslica, odnosno gdje će biti ono najvažnije kao što je štalica, a onda detalji nadolaze sami po sebi. Velika mi je pomoć Ivan koji nabavi u šumi sve što je potrebno za jaslice, a pomaže i svojim idejama – objašnjava Josip.

Zanimljivo je da je špilja zapravo nastala od vrbovog panja kojeg je Ivan pronašao prije četiri godine, a već za iduću godinu planira se napraviti novi grad iznad betlehemske štalice.

-Veliki mi je užitak raditi jaslice, posebno slaganje nekih detalja. Svake godine ovo dočekujem s velikom radošću – kaže Josip koji je od župljana dobio posebno velike pohvale kada je po prvi puta napravio velike jaslice. 

PC208389 jaslice kaptol

Najave

plakat adventski3

Magnificat plavo-1

Video galerija

Pogledajte naš novi video kanal gdje možete pratiti video materijale

 

images

ZANIMLJIVOSTI

P3230345 pet sviracica 800x600Naša župa je jedna od rijetkih, ako ne i jedina na ovim našim prostorima, u kojoj se svaki dan svira i pjeva na misnim slavljima. Razlog tomu je što u župi pored svirača koji vode veliki župni zbor, Josipa Prajza i Ljubice Maljur, sviraju male sviračice.

pročitajte više...

SLIJEDI ME

Facebook-icon 39365697 twitter-icon-31

POVEZNICE

POVEZNICE

STATISTIKA

Posjetitelja
1
Članci
202
Broj prikaza (hitova) članaka
600648