ŽUPNI LISTIĆ

zupnilist2

KRŠTENJA

PREMINULI

POBOŽNOSTI

CARITAS

Pomogli smo teško bolesnom župljaninu

PB258188Na inicijativu našeg župnika Josipa Klarića i župnog Caritasa odlučeno je da se 25. studenog na blagdan Krista Kralja organizira akcija prikupljana novčane pomoći za jednog našeg teško bolesnog župljanina.  Caritas


MISAO DANA:

Cijeniti male stvari

 

Čitači su Božji glasnici

P1068604 citaciČudesna je Božja svemoć i Božja ljubav! U svakom bogoslužju Bog sam progovara svojim vjernima. Primjerice tako, dok slušamo navještaj Poslanice Rimljanima, osjećamo da to nisu riječi upućene samo onim davnim kršćanima u Rimu, nego to sada, u ovom trenutku Bog progovara zajednici i svakom pojedinačno. Po Duhu Svetom ta Božja riječ „živa i djelotvorna“. Sada možemo naslutiti koliko je važna i uzvišena služba čitača. Dok čita, čitač je sličan proroku kojemu je Bog govorio: Prorok nije navješćivao svoje, nego Božje riječi. P1068606 citaciTako i čitač. Navješćuje riječi koje Bog u tom određenom trenutku želi kazati svome narodu. Božji smo glasnici! Zato je čitanje važno, ne samo tehnika čitanja, nego i vjernički pristup. Tako primjerice neće biti dovoljno da sveti tekst pročita izvrsni glumac, nego onaj tko lijepo i izražajno čita treba biti vjernik. Stoga je važno da čitač živi sa Svetim pismom, da gaji onu posebnu ljubav prema Božjoj riječi i da kroz nju bude s Bogom povezan u molitvi. Biti čitač, znači biti glas Božji, na radost i izgradnju zajednice vjernika i na posvećenje samog čitača. Služba čitača u liturgiji je prava liturgijska služba koja se povjerava pojedincima iz zajednice vjernika koji su za tu službu sposobni i dostojni. Tako dokument Drugog vatikanskog koncila kaže:

P1068608 citaci„Neka stoga svoju zadaću vrše takvom iskrenom pobožnošću i urednošću kakva dolikuje tako značajnoj službi i kakvu Božji narod s pravom od njih zahtijeva. Stoga ih treba, svakoga na svoj način, brižljivo uvesti u duh bogoslužja i poučiti da svoje zadaće obavljaju pravilno i uredno.“ (SC 29)

Prije Drugog vatikanskog koncila lektorat (služba čitača) je bio jedan od nižih redova na putu ka svećeništvu. Danas je to samostalna služba koju može vršiti svaki vjernik, ako je za to osposobljen.

P1068642 citaci„Neka pastiri duša marljivo i strpljivo uznastoje oko liturgijske pouke te djelatnoga kako unutrašnjega tako i vanjskoga sudjelovanja vjernika, već prema njihovoj dobi, prilikama, načinu života i stupnju vjerske kulture… „(SC 19)

Da bi netko mogao postati liturgijskim čitačem u župnoj zajednici, potrebno je da postigne odgovarajuću tjelesnu, psihičku, intelektualnu i vjersku zrelost. To jamči da će se preuzete obveze čitača odgovorno i radno vršiti. Djeca, posebno nadarenija, mogu se postepeno uvoditi u službu liturgijskog čitača.

 

POPIS ČITAČA

1.ANTO BILANOVIĆ

2.VLATKA BLAHUT

3.MANUELA ČAKALIĆ

4.BARBARA HRUŠKA

5.IVANA IVANKOVIĆ

6.MARIJA JELUŠIĆ

7.MONIKA JURIĆ

8.JOSIPA JURIĆ

9.SVJETLANA KOPUNIĆ

10.LJUBICA MALJUR

11.SLOBODAN MANOVIĆ

12.LJILJANA MARIĆ

13.DRAGICA MATIĆ

14.VESNA MIKOLČIĆ

15.STJEPAN MILETIĆ

16.TOMO MIOČEVIĆ

17.KATICA MIŠIĆ

18.JADRANKA NOVAK

19.DOMAGOJ NOSIĆ

20.VALENTINA PRANJIĆ

21.MARIJA TOMANOVIĆ

22.ANA SUBOTIĆ

Najave

plakat adventski3

Magnificat plavo-1

Video galerija

Pogledajte naš novi video kanal gdje možete pratiti video materijale

 

images

ZANIMLJIVOSTI

P3230345 pet sviracica 800x600Naša župa je jedna od rijetkih, ako ne i jedina na ovim našim prostorima, u kojoj se svaki dan svira i pjeva na misnim slavljima. Razlog tomu je što u župi pored svirača koji vode veliki župni zbor, Josipa Prajza i Ljubice Maljur, sviraju male sviračice.

pročitajte više...

SLIJEDI ME

Facebook-icon 39365697 twitter-icon-31

POVEZNICE

POVEZNICE

STATISTIKA

Posjetitelja
1
Članci
202
Broj prikaza (hitova) članaka
599848