ŽUPNI LISTIĆ

zupnilist2

KRŠTENJA

PREMINULI

POBOŽNOSTI

CARITAS

Pomogli smo teško bolesnom župljaninu

PB258188Na inicijativu našeg župnika Josipa Klarića i župnog Caritasa odlučeno je da se 25. studenog na blagdan Krista Kralja organizira akcija prikupljana novčane pomoći za jednog našeg teško bolesnog župljanina.  Caritas


MISAO DANA:

Cijeniti male stvari

 

Pravednici, Gospodinu kličite!
Hvaliti ga pristoji se čestitima.
Slavite Gospodina na harfi,
na liri od deset žica veličajte njega!

Pjesmu novu zapjevajte njemu

i glazbala skladna popratite poklicima. 

                                                 Ps 33, 1-3

 

On koji iz gliba vadi siromaha, koji oprašta i mijenja, sabire i čuva.

On koji čini nešto novo, nešto bolje.

On mi dade jezik vješt da ga hvalim i veličam,

da pjevam imenu njegovu i slavim stvorenja njegova.

Hvaliti i slaviti Gospodina naša je kršćanska dužnost i obveza.

Pozvao nas je da na zlo odgovaramo dobrim, da ljubimo svoje neprijatelje i činimo dobro onima koji nas progone.

Kako tek onda trebamo uzvratiti Njemu samome koji toliko dobra učini i svoju ljubav posvjedoči žrtvom na križu? Predade se za nas, radi nas!

Bog je zbog mene trpio i još uvijek trpi! Kako mu zaliječiti rane? Psovkom, pogrdom, ogovaranjem, laganjem, klevetom, vrijeđanjem…? Bog mi dade jezik vješt! Jezik da ga hvalim i slavim, da mu se molim i da mu zahvaljujem. 

 

BOG MI DADE JEZIK DA MU PJEVAM!!

 

Prepoznali su to mnogi naši župljani, mali i veliki. Prepoznali i odazvali se. Pjevati Gospodinu, slaviti ga svojim glasom, uveličati liturgijska slavlja najljepši je izraz hvale onomu tko mi glas dade.

 

Prije petnaestak godina okupila se jedna grupica djece naše osnovne škole u želji da učine nešto novo, nešto drugačije. Poželjeli su uistinu iskusiti što znači biti dionik liturgije. Odlučili su nešto napraviti. Korak prema naprijed. Predvođeni svojom vjeroučiteljicom Ljubicom Maljur okupili su se u dječji crkveni zbor.

U početku je to bila mala grupa entuzijasta. Okupljali su se jednom do dva puta tjedno. Nekada u školi, a nekada u crkvi. Kada su već uvježbali određeni repertoar, svoje su znanje, volju i požrtvovnost predstavili na nedjeljnoj svetoj misi. Bilo je to nešto novo, nešto uistinu potrebno Župi: mlade Kristove snage vođene istinskom željom da budu dio zajednice, da imaju svoje mjesto, svoju zadaću i odgovornost, svoju pripadnost koju mogu vidjeti i osjetiti. Ovčice Božjeg stada. Ali ne izgubljene.

S vremenom je broj djece rastao, repertoar se proširivao, a djeca su postala glavni predvoditelji i animatori pjevanja na velikoj misi. Ista ta djeca pokrenula su i korizmeni hod po župi. Svake korizmene nedjelje pješačili bi u jednu od filijala Župe gdje su bili animatori misnog pjevanja i čitanja.

Prije nekih osam godina djeci su se u hodu, ali i u pjesmi, pridružili i odrasli, pa je Zbor na neki način postao mješoviti. Bilo je tu osmoškolaca, srednjoškolaca i studenata, odraslih (roditelja, djedova i baka…) Probe su se sada održavale u crkvi ili vjeronaučnoj dvorani, ovisno o vremenskim prilikama.

Od ove školske godine pjevači su podijeljeni u tri skupine, tri zbora: Mali ili dječji zbor, Zbor mladih i Veliki zbor.

 

DSC 3425Mali zbor predvodi vjeroučiteljica Ljubica Maljur. Zbor broji oko četrdeset članova u dobi od predškolskog uzrasta pa do osmog razreda. (No, mogu se pridružiti i oni malo mlađi, ili možda malo stariji!) Probe se održavaju jednom do dva puta tjedno u crkvi ili vjeronaučnoj dvorani. Prema potrebi, probe se održavaju i češće. Mali zbor, zajedno sa Zborom mladih, pjeva na velikoj misi koja je ujedno predviđena kao misa s djecom i mladima. Članovi Dječjeg zbora su: Lea Klinčić, Klara Lisec, Leo Ramljak, Ana Lisec, Lucija Barić, Andrija Andrijević, Katarina Barić, Laura Barić, Karla Štefka, Anita Kalauz, Marijana Nitraj, Antun Nitraj, Marija Ljubica Nosić, Zorica Barić, Lucija Blažević, Gabrijela Klimeš, Marko Andrijević, Ines Kopunić, Josipa Marić, Dora Marija Marić, Jacinta Lisec, Marta Matešić, Petra Pranjić, Sara Džebić, Ivona Perić, Ilijana Marić, Nikolina Mikolčić, Ana Maria Marinac, Emanuela Zeba,  Valentina Svoboda, Brigita Kljajić, Paula Jicha…

 

DSC 3447Zbor mladih predvodi Valentina Šmitpeter, polaznica Glazbene škole u Požegi. Probe održavaju jedanput tjedno, a po potrebi i više puta. Članovi zbora mladih su: Valentina Šmitpeter, Marija Tomanović, Josipa Šipura, Monika Jurić, Stjepan Miletić (ujedno i gitarist u zboru), Ivana Barić, Josipa Blahut, Elizabeta Metzger, Biljana Bilanović, Ana Subotić, Ivan Marinac, Lucija Mišić, Tamara Kopunić i Elizabeta Faltinek.

 

DSC 3458Veliki zbor predvodi Josip Prajz, polaznik Glazbene škole u Požegi. Zbor broji oko dvadeset i pet članova koji pjevaju na ranoj misi i na svim većim blagdanima i svetkovinama. Probe imaju jednom do dva puta tjedno, a po potrebi i češće. Članovi Velikog zbora su: Josip Prajz, Domagoj Nosić, Franjo Andrijević, Ivo Čolić, Ivo Jurić, Ivan Benić, Željko Pavičić, Zdravko Peroutka, Josip Peroutka, Ljubica Maljur, Nikolina Mikolčić, Josipa Tauš Vidić, Valentina Pranjić, Slavica Vernot, Jozefina Vernot, Milica Marić, Jela Jurić, Ivanka Tomanović, Ivanka Faltinek, Jarka Mautner, Mira Peroutka, Bosa Lisec i Štefica Tauš. 

Najave

plakat adventski3

Magnificat plavo-1

Video galerija

Pogledajte naš novi video kanal gdje možete pratiti video materijale

 

images

ZANIMLJIVOSTI

P3230345 pet sviracica 800x600Naša župa je jedna od rijetkih, ako ne i jedina na ovim našim prostorima, u kojoj se svaki dan svira i pjeva na misnim slavljima. Razlog tomu je što u župi pored svirača koji vode veliki župni zbor, Josipa Prajza i Ljubice Maljur, sviraju male sviračice.

pročitajte više...

SLIJEDI ME

Facebook-icon 39365697 twitter-icon-31

POVEZNICE

POVEZNICE

STATISTIKA

Posjetitelja
1
Članci
202
Broj prikaza (hitova) članaka
600609